JTX1000 Gold

Honda Wave 125X Ultimo





















ENGINE
Engine Type
Air Cooled, 4 Cycle Engine OHC
Bore & Stroke
52.4 x 57.9mm
Displacement
124.8cc
Compression Ratio
9.3:1
Engine Starter System
Kick Starter
Electric Starter
Lubricating Oil Capacity
0.9 liter
POWER TRANSMISSION
Clutch
Automatic Centrifugal & Multi Wet Clutch
Transmission
4 speed constant mesh
1st Gear
2.500 (35/14)
2nd Gear
1.550 (31/20)
3rd Gear
1.150 (23/20)
4th Gear
0.923 (24/26)
Primary Reduction Ratio
3.350 (67/20)
Final Reduction Ratio
2.500 (35/14)
ELECTRICAL
Ignition
CDI
Battery
12V-2.5AH (Kick Starter)
12V-3.5AH (Electric Starter)
DIMENSIONS
Overall Length
1930mm
Overall Width 
692mm
Overall Height
1092mm
Wheelbase
1244mm
Body Weight
102.6kg (Electric Starter)
99.3kg (Kick Starter)
98.8kg (Kick Starter)
CHASIS
Frame
Back Bone
Suspension - Front
Telescopic 81mm
Suspension - Rear
Twin 82mm
Fuel Capacity
3.7 liter
Tyre Measurement - Front
70/100-17M/C 40P
Tyre Measurement - Rear
80/90-17M/C 50P
Caster
26 degree 30’
Trail Distance
73mm
PERFORMANCE
Maximum Horse Power
6.7kW/7500rpm
Maximum Torque
10Nm /5000rpm

Recommended Service Manual 1:
http://www.ziddu.com/download/15867432/karismaservicemanual.pdf.html

Recommended Service Manual 2:
http://www.ziddu.com/download/13299884/Honda-Wave-125-Spare-Part-Catalog-Manual.zip.html

65 comments:

  1. b0dy berAt sngt.........hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo nk body ringan , pakai body basikal mini je bai . ahahaha

      Delete
  2. aku Pakai motor nie... so far ok untuk jalan jauh.. body berat lagi stable...tapi kalau dekat2 pegi kedai memang parah..

    ReplyDelete
  3. rase mcm mnyesal beli wave 125 ultimo ni..pikap xde..sakit la time mula2 jln..duduk shah alam jln byk bukit2..berat kot..penah try bwk member punye wave s..125 jgk tp pickup dia puas hati..lagenda 115 pn dh pnah bwk..pickup puas hati..n

    ape 125x ni lg berat..body lg berat ke dari yg lain2 tu..wave s tu top pon ade..konvoi ngn dia dari kL g perak..byk kali tercicir jauh.padahal dh full throttle..

    mnyesal la plak..tp tpksa la ansuran blom abis byr lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn menyesal.....honda wave nie die tahan lasak...daripada yamaha .....pomen pon suka pakai honda wave buat sprintes.....yamaha tak brapa ramai sgt buat sprint 135LC 110 lagenda.....wave ultimo yang aku naik ori kedai lc lama firt model...tak boleh potong wave aku ultimo yg aku naik tuuu.....yuuhuhuhuhuhu

      Delete
    2. keutamaan adalah nk dpt pickup. laju2 sgt pon x brapa slamat jgk barang 2 tayar ni..bkn 4 tayar..cadangnya nk mod bg pickup lbih ckit..bukan ape.laluan seharian byk mendaki..sian kat enjin mcm dh taknak tarik body naik..kalo mod exhaust je dlu complete piping la..ade effect ke..kalo ada cadangan kalo bleh ekzos taknak la yg tlalu kuat smpai bingit tlinga..ckup skadar tmbh skit pickup tenggiling hamba ni

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  4. memang la berat..tp moto ni kalo modi laju per..Meter ultimo 140,meter LC dh 160,x slah aku..so kalo ultimo 160++,ampir same ngn LC 180++

    ReplyDelete
  5. wave ultimo aq dulu 110km/h skrg 100km/h selang lak dlm 2 migu top jdi 90km/h ja ap la brg bru skg xmpati. cc j 125 tp aq xmysal psl minyk jimat, kalau aq nak laju pon tkar spoket 15-34 sbb ad pomen wave dlm forum ckp mcm tu ..xtaw la plak psl xbuat lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jimat..x tau lak tpi ultimo aq ni myk mmg parah.kuat betoi..top lagi la paling laju 100km/j jer...

      Delete
    2. bro gua punya ultimo 180..bru upgrade skit

      Delete
    3. bro gua punya ultimo 180..bru upgrade skit

      Delete
    4. assalamualaikum, mtor kawe dlu standart 130km/h.. ptu kawe masuk [ken reacing] , paka rim 18 dan ngejah class naik 200..pickup ada hujung pn ad... tpi hujung meme sedap la...

      Delete
    5. Boh Azri..nk ejas bagi pikap lebih sikit guano. ada cara? kita nk lebih kpd pikap drp top..top jarang sgt pun ulang alik jarak dekat je..tp jln berbukit2..mmg sakit enjin. setakat ni

      Delete
  6. wave ultimo aq dulu 110km/h skrg 100km/h selang lak dlm 2 migu top jdi 90km/h ja ap la brg bru skg xmpati. cc j 125 tp aq xmysal psl minyk jimat, kalau aq nak laju pon tkar spoket 15-34 sbb ad pomen wave dlm from ckp mcm tu ..xtaw la plak psl xbuat lg..

    ReplyDelete
  7. Aku punya ultimo 125X , kalo jln biasa mmg susah nak cecah 105km/h sbb jarak pendek n selekoh , bila kat hi-way mmg boleh cecah 125km/h sbb jarak jauh tanpa selekoh tajam kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. upgrade skit kwn..just tukar cam uma racing+ uma coil plug....cdi rahsia.....block 57mm..cab ikut lu la kwn gua ts ori motor...top 180....500m 180 dh...set spoket 15 33....depend mechanic

      Delete
    2. salam..tnye skit...
      moto aq pkai cab rxz...sprocket 15-34..blog 57mm..
      hicam racing..cdi standard...tpi npe moto aq x ley blak gak?dpt140 cm tu je..

      Delete
    3. keutamaan adalah nk dpt pickup. laju2 sgt pon x brapa slamat jgk barang 2 tayar ni..bkn 4 tayar..cadangnya nk mod bg pickup lbih ckit..bukan ape.laluan seharian byk mendaki..sian kat enjin mcm dh taknak tarik body naik..kalo mod exhaust je dlu complete piping la..ade effect ke..kalo ada cadangan kalo bleh ekzos taknak la yg tlalu kuat smpai bingit tlinga..ckup skadar tmbh skit pickup tenggiling hamba ni

      Delete
  8. Aku punya ultimo 125X , kalo jln biasa mmg susah nak cecah 105km/h sbb jarak pendek n selekoh , bila kat hi-way mmg boleh cecah 125km/h sbb jarak jauh tanpa selekoh tajam kot.

    ReplyDelete
  9. Aku punya ultimo 125X , kalo jln biasa mmg susah nak cecah 105km/h sbb jarak pendek n selekoh , bila kat hi-way mmg boleh cecah 125km/h sbb jarak jauh tanpa selekoh tajam kot.

    ReplyDelete
  10. Aku punya ultimo 125X , kalo jln biasa mmg susah nak cecah 105km/h sbb jarak pendek n selekoh , bila kat hi-way mmg boleh cecah 125km/h sbb jarak jauh tanpa selekoh tajam kot.

    ReplyDelete
  11. Aku punya ultimo 125X , kalo jln biasa mmg susah nak cecah 105km/h sbb jarak pendek n selekoh , bila kat hi-way mmg boleh cecah 125km/h sbb jarak jauh tanpa selekoh tajam kot.

    ReplyDelete
  12. aku punye ultimo , pkai lowcam , set sprocket 14-33 , pickup gear 1-40km/h , 2-80km/h, 3-110km/h, 4-12+ , kadang2 dapat 130 , layan jln highway , best , jln bukit , kantui -,-

    ReplyDelete
  13. Aku pnya wave 125x..pkai bl0ck174, cam shark, mainjet 95, b0leh la 150++..sedap je naik highway...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 150++ x cun lg bro kasi meter smpai F la

      Delete
  14. Aku pnya wave 125x..pkai bl0ck174, cam shark, mainjet 95, b0leh la 150++..sedap je naik highway...

    ReplyDelete
    Replies
    1. enjin wave 125x ni minyak hitam 0.9 liter je kapasiti minyak hitam nye, jadi mase letak minyak hitam jgn tuang habis, dulu mase mule2 servis cina ni tuang habis minyak hitam, mmg berat injin, pastu aku servis sendiri, isi ngam2 je minyak hitam tu, baru la ade pickup.....

      Delete
  15. buat enjin tiptop 125cc ny...125z bru gua pkai gear 3 pun 125z x leh potong msuk gear 4 nampak lampu halus2 ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk laju apa nyaaa..moto pun moto murah.. bukannyaaa puluh³ ribu.. moto kecik nk laju sampai 180 laaa. sembang semat gila haram... klau stakat sembang tembak pluru xdak.. buleh blah la izzam oii

      Delete
  16. bro izzam kasitau la apa part lu pakai baru syok cerita,kalau kasi tau alamat kedai sekali lagi terbaikkkkkkkkk..hehehe YNWA BEB

    ReplyDelete
  17. Klau asah jarum apa efek yer??? Motor aq wave x 125 tuh topspeed 125km/h .jln straight dlm 1km bleh dpt...enjin stended ...mcm mana nk kasi up ckit ? Spoket skrang aq pakai 15-36..

    ReplyDelete
  18. nk laju2 pkai superbike la bro....
    selesai masalah korang... :p

    ReplyDelete
  19. klau masuk high cam tp block dgn carb std..agak2 boleh x bt cm tu...ade improvement x?

    ReplyDelete
  20. mana nk cari set ultimo repsol tu???

    ReplyDelete
  21. aku pakai ultimo X . jalan biasa boleh cecah 140 . highway boleh top 160 . aku tukar spoket racing , modify carborator ,dengan korek sikit ekzos . rantai aku buang 3 pin . takde masalah meter berat , body berat , atau kena kentut dgn LC atau lagenda . dua2 motor tu aku boleh LAYAN depa. hampa nk wave ni power , modal la sikit . cari barang baik2 , masuk kat dia. itu ja . yg terbaik pasal ultimo , lagi panas enjin dia , lagi dia laju . ini tradisi enjin honda (semua model kapcai) . enjin lasak , sesuai utk short & long distance .

    ReplyDelete
  22. Kdang2 moto ni x yh nk set lelebey sgt beb..lg2 ultimo ni enjin padat..just ejas spoket,korek blok ckit,hicam or lowcam tgk la nk pikap ke lajak dgn sarung ts..xyh blok racing pn xpe da ok da..klu nk haruk lg main cdi plk..bkn ape trlalu byk set sgt moto jd kondem.

    ReplyDelete
  23. Kdang2 moto ni x yh nk set lelebey sgt beb..lg2 ultimo ni enjin padat..just ejas spoket,korek blok ckit,hicam or lowcam tgk la nk pikap ke lajak dgn sarung ts..xyh blok racing pn xpe da ok da..klu nk haruk lg main cdi plk..bkn ape trlalu byk set sgt moto jd kondem.

    ReplyDelete
  24. Kdang2 moto ni x yh nk set lelebey sgt beb..lg2 ultimo ni enjin padat..just ejas spoket,korek blok ckit,hicam or lowcam tgk la nk pikap ke lajak dgn sarung ts..xyh blok racing pn xpe da ok da..klu nk haruk lg main cdi plk..bkn ape trlalu byk set sgt moto jd kondem.

    ReplyDelete
  25. Salam..aku pakai wave X ultimo 125..ms std bleh lari ats highway 110km/h..then aku masok clucth tgn,die bleh dpt 120km/h after tuka sprocket 14 - 34..n now aku masok block 57mm Espada,head valve std buat Port n Polish..then masok high cam,tp highcam xtau highcam ape, sprocket turun lg 14 - 30..carb pakai RXZ..tp sume pomen set,aku bayar je..then dpt la 170km/h..ekzos miniful 27mm,blakang kacok LC..kasi buat chember... buat tu je,lain xde usik..meter std Wave X ultimo..bahagian tayar.. tukar bering tayar dpn blakang pakai FAG..

    ReplyDelete
  26. Bro..mana nak cari coverser repsol hinda tu??

    ReplyDelete
  27. salam..nk tanya knp absorber berbunyi krek2 ble naik dua orang??mcmne nk solve?

    ReplyDelete
  28. mna nk beli cover set repsol tu?

    ReplyDelete
  29. bro izzam syah...buat moto kt mna? saya nubis ingin mengupgrade kelajuan....boleh bg contact? call/wasap 013 360 5885 email hazwantaib@gmail.com .....tq

    ReplyDelete
  30. salam..nak tanya,,kenapa motor sy asyik mati jer kalau berhenti..selalu jer mati dekat trafic light..ap punca nya ya??

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Weii...aku nk body repsol tuu untuk wave ultimo...sape tau kat mne ade jual...area johor

    ReplyDelete
  33. meter ultimo mmg berat..paling abis meter pn dpat 190km test ngn kr,x cukup lagi..

    ReplyDelete
  34. meter ultimo mmg berat..paling abis meter pn dpat 190km test ngn kr,x cukup lagi..

    ReplyDelete
  35. meter ultimo mmg berat..paling abis meter pn dpat 190km test ngn kr,x cukup lagi..

    ReplyDelete
  36. Motor ak pakai spocket 14 -37 yg lain semua standard kotak angin je oter skit buang die punya filter highways 120 ok je layan jela..klau nk buat block standard korek 0.25 masuk pinston hani masuk cam racing...spocket sendiri ejas ikut berat badan ..klau nk selamat tayah modi motor pun boleh pakai lama ..enjin Honda tahan lama maintenance pun okay barang tak mahal sngt

    ReplyDelete
  37. Berat aq 115kg..pkai sprocket 14-35.. Pickup cenggini👍👍..tpi top dpt 120km je..hbis pulas...semua brg standard...Maintanance pling murah la honda ni..karburetor jarum dh hbis kcik..enjin smooth je sbb jaga mnyk hitam..

    ReplyDelete
  38. Berat aq 115kg..pkai sprocket 14-35.. Pickup cenggini👍👍..tpi top dpt 120km je..hbis pulas...semua brg standard...Maintanance pling murah la honda ni..karburetor jarum dh hbis kcik..enjin smooth je sbb jaga mnyk hitam..

    ReplyDelete
  39. WAVE ADA KELUAR CAM UMA ??

    ReplyDelete
  40. Aku tukar block 57mm,coil plug uma, sprocket 14-32,exhaust cj standard cutting. Lain Semua standard. Skr motor aku Boleh checak 130kh.ha ha skrg layan je Tapi pickup tinggi. Puas hati aku ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. K la 130... aq bleyh 120 ja... pickup mmg asap tp top mencri

      Delete
    2. Wave ultimo...sy dah set blok 57, coil api, high cam, cdi powermax..sprocket dpan 15 blakang 32...tarik gear 3 mmg mntap..msuk top meter trun..80 90 je...sbb ape ye??bole kongsi skit x??tgk brader2 dlm ni crite speck biase je tp top dpt 130...ultimo sy mnangis nk dpt top 100 pn payah...set dah bnyk dah tu...boleh kongsi skit x cmne nk set lg??

      Delete
  41. Kalau top drop kene setting sprocket. Pastu korek head sikit.

    ReplyDelete
  42. Pakai spocket 14-33..pickup n top ade..ultimo sy naik double dapat 140km/j..habis pulas daa 2..mmg standard..x pnah usik pape..just spocket jee usik..minyak hitam 3 minggu skali tuka..kalau daa mod..pakai spocket 15-32..steady x yah tunduk..buat sedap jalan..

    ReplyDelete
  43. kalau masih ori.. spoket brapa bagus pkai untuk jalan jauh

    ReplyDelete